Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ετοιμοι να τρέξουν στα βήματα του Φειδιππίδη είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετέχουν στο «Σπάρταθλον»

Η επιθυμία τους να τρέξουν στα χνάρια του Φειδιππίδη, έκανε και εφέτος εκατοντάδες δρομείς από όλο τον κόσμο να δηλώσουν συμμετοχή για τον διεθνή υπερμαραθώνιο δρόμο «Σπάρταθλον» που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.


Οι αιτήσεις συμμετοχών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού 560 αθλητές και αθλήτριες είχαν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή.

Τελικά μετά από αυστηρή επιλογή (η έγκριση για την συμμετοχή τους γίνεται με αυστηρά και συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια, έτσι ώστε ο αγώνας να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο) στην 31η διοργάνωση του «Σπάρταθλον» θα λάβουν μέρος 337 συνολικά δρομείς (304 άνδρες και 33 γυναίκες) που θα πρέπει να καλύψουν μέσα σε χρονικό περιθώριο 36 ωρών την ιστορική διαδρομή απόστασης 246 χιλιομέτρων !

Οι Ιάπωνες που πρόσφατα ανέλαβαν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, θα έχουν την πολυπληθέστερη ομάδα με 71 δρομείς, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 45 αθλητές και αθλήτριες.

Το έπαθλο, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση, είναι ιδιαίτερα λιτό, όπως ήταν και η ζωή των Σπαρτιατών, αλλά έχει μεγάλη συναισθηματική αξία, καθώς πρόκειται για στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα.

Αλλωστε για κάθε αθλητή που θα επιλεγεί να πάρει μέρος στον αγώνα, θεωρείται ύψιστη τιμή η συμμετοχή του σ΄αυτόν και εκπλήρωση ενός στόχου ζωής και ενός μεγάλου ιδανικού.

Οπως κάθε χρόνο την τελευταία τριετία, αλλά και παλαιότερα από το 2004, ο αγώνας αποτελεί χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και χάρις σε αυτήν

θα γίνει και πάλι ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr, η οποία αναβαθμίστηκε ριζικά.

Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος και από το εξωτερικό αποτελεί και η παρουσία τηλεοπτικών καναλιών από χώρες με μεγάλη συμμετοχή, όπως η Ιαπωνία, η Αγγλία και άλλες.

Μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν και έχουν διακριθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις, είναι:

Ο Αυστριακός Μάρκους Τάλμαν, με 13 τερματισμούς τα τελευταία 17 χρόνια. Κατέλαβε την 1η, 2η, 3η και 4η θέση και βρέθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα, με μόνη εξαίρεση την πρώτη του συμμετοχή το 1996.

Ο Ιταλός Ιβάν Κούντιν, με δύο συμμετοχές το 2010 και 2011 κατά τις οποίες τερμάτισε πρώτος. Φέτος είναι η τρίτη συμμετοχή του.

Ο Ολλανδός Γιάν Αλμπερτ Λάντινκ που συμμετέχει για τρίτη φορά εφέτος και στις δύο προηγούμενες κατέλαβε τη δεύτερη θέση το 2010 και την 5η το 2009. Φιλοδοξεί να τερματίσει πρώτος πριν εγκαταλείψει το «Σπάρταθλον».

Ο Ιάπωνας Γιούγι Σακάι με τρεις τερματισμούς στο «Σπάρταθλον» (2ος το 2011) αλλά και η Ουγγαρέζα Σίλβια Λούμπικς που κατέλαβε την πρώτη θέση στις γυναίκες το 2011 και ήταν τρίτη πέρυσι.

Το «Σπάρταθλον» είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το «Σπάρταθλον» αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του ελληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα.

Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα απέδειξε πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες.

Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα βρετανών, ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν, οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον, επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος.

Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ, με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «Σπάρταθλον», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...